Ook meedoen?
Of meer weten?

Neem dan contact op met het projectbureau van de Thuisgevers via welkom@dethuisgevers.nl of 06-21903658.

Pers kan contact opnemen met Henrica de Vries, via henrica@dethuisgevers.nl of 06-1386 2062

joke@dethuisgevers.nl"Een veilig en warm gevoel en een dak boven je hoofd, dat gun je iedereen"

Joke Suitela

pionier

Joke woont al jaren in het mooie Breukelen, samen met haar partner, twee kinderen (de oudste woont in Spanje) en trouwe viervoeter. Het is er fijn wonen, er heerst een fijn en warm gevoel en ze hebben een  mooi dak boven hun hoofd. “En dat gun je eigenlijk iedereen” vertelt Joke. Ze wonen vlakbij het Thuisgeefinitiatief waar ze buddy is voor een aantal statushouders die daar wachten op hun definitieve woning.

Joke is een gedreven en  hartelijk persoon die graag wat voor een ander over heeft. Ze doet dan ook veel vrijwilligerswerk. Zo is ze ouderling communicatie bij de Protestantse wijkgemeente Pauluskerk Breukelen, en is ze naar aanleiding van de oproep van de PKN in Breukelen ook vrijwillige buddy in het thuisgeefinitiatief in Breukelen. Ze is jaren lang werkzaam geweest als secretaresse raad van bestuur maar wilde graag meer de data kant op voor de toekomst. Daarom besloot ze zich om te scholen tot dataspecialist, zodat ze de brug kon slaan tussen mensen die iets te bieden hebben en mensen die daarmee geholpen worden, bij voorkeur bij een maatschappelijke organisatie. Bij de zoektocht naar vacatures kwam de vacature van Pionier bij de Thuisgevers voorbij, de organisatie waar ze al mee bekend was als buddy. De keuze was dan ook al snel gemaakt, sinds begin 2024 is Joke aan de slag als pionier bij de Thuisgevers!

Waarvoor kunnen mensen je bellen?

Door haar (vrijwilligers)werkervaring kan Joke moeiteloos coördineren, plannen, organiseren en mensen enthousiasmeren. Weet je een goede locatie voor een thuisgeefinitiatief? Of wil je vrijwilligers en buddy’s enthousiasmeren om te helpen? Dan helpt Joke je graag verder: “Ik ben een echte verbinder, een aanpakker en ook een luisterend oor. Naast dat ik je met de juiste partijen in contact kan brengen kan ik je ook uit ervaring vertellen hoe leuk, mooi en dankbaar het is om aan een thuisgeefinitiatief mee te werken”. En dat enthousiasmeren kan ze zeker. In Breukelen heeft ze zich als vrijwilliger ingezet om huisraad voor het lokale thuisgeefinitiatief bij elkaar te krijgen. “We hebben via de kerk een oproep gedaan en via de gemeente briefjes verspreid. Er kwam zoveel respons op dat we uiteindelijk bijna niets meer bij de kringloop vandaan hebben hoeven halen. We hebben zelfs een paar keer ‘nee’ moeten verkopen, omdat we alles al hadden!”

Wat drijft je om je voor de Thuisgevers in te zetten?

Het omkijken naar elkaar Joke van huis uit meegekregen. Haar ouders zijn vanuit Indonesië in Nederland in een woonoord met barakken terecht gekomen in de onbekende Nederlandse cultuur. Na jaren in het kamp te hebben gezeten kregen ze eindelijk een woning toegewezen. De vader van Joke wilde een betere ontvangst regelen voor de medemens in de kamp en zette zich voor hen in om woningen te krijgen. “Nu mag ik bij de Thuisgevers doen wat mijn vader vroeger voor ontheemden heeft gedaan. Ik merk aan de statushouders waar ik nu buddy voor ben dat het zo waardevol is dat je even tot rust kan komen, en hoe fijn het is dat iemand je ‘zacht kan laten landen’ in je nieuwe woonplaats.”

De Thuisgevers wordt financieel mogelijk gemaakt door het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) en gefaciliteerd door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

welkom@dethuisgevers.nl | 06-21903658

Logo Thuisgevers