Anne Koning: “Mensen die een oorlog ontvluchten moeten we een goede ontvangst bieden in ons land. Als ze vervolgens recht hebben op een verblijfsvergunning dan is het zaak om zo snel mogelijk mensen een thuis te bieden. Initiatieven als deze tijdelijke huisvesting via de Thuisgevers zijn belangrijk omdat er zo wordt bijgedragen aan de doorstroming uit AZC’s. Want als statushouders kunnen doorstromen ontstaat er ruimte voor vluchtelingen. We waarderen de inzet van de gemeente en betrokken organisaties en zijn ons ervan bewust dat het zoeken is naar oplossingen in beperkte ruimte.”
Arco Bikker, wethouder gemeente Molenlanden: “Binnen onze gemeente leven veel initiatieven vanuit de samenleving waar we trots op zijn, zo ook dit initiatief. De Hervormde gemeente benaderde ons om te helpen met de huisvesting van statushouders. We zijn blij dat we door middel van de HAR-regeling opgezet door de Thuisgevers, mee kunnen werken aan dit initiatief vanuit de hervormde gemeente. De pastoriewoning wordt tijdelijk beschikbaar gesteld voor het huisvesten van statushouders, zodat zij niet langer in het AZC hoeven te verblijven. Opvang midden in onze samenleving, zoals dit past bij ons gedachtengoed. De meeste buurtbewoners hebben positief gereageerd en we verwachten daarom dat de nieuwe bewoners een warm welkom zullen krijgen en zich snel op hun plek zullen voelen in het dorp.”
“Dit is een win-win situatie in het kwadraat”
Hervormde gemeente Maranatha, Piet de Jonge: “Dit is een win-win situatie in het kwadraat, voor de statushouders omdat zij nu kunnen beginnen aan hun inburgering, voor het COA omdat er nu weer plaatsen vrij komen voor asielzoekers, voor de Gemeente omdat zij hiermee voldoen aan hun verplichting om statushouders te huisvesten en voor Maranatha omdat wij gedurende de vacante periode van de dominee toch huurinkomsten hebben.”
VluchtelingenWerk Nederland komt op voor de rechten van vluchtelingen en helpt hen bij het opbouwen van een nieuw bestaan. Met 12.500 vrijwilligers begeleiden zij hen vanaf het moment van binnenkomst tot en met hun integratie.
Wanneer asielzoekers een verblijfsvergunning krijgen, koppelt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) hen voor huisvesting aan een gemeente. Om de druk op de opvangcapaciteit van het COA te verkleinen, is de hotel- en accommodatieregeling (HAR) voor statushouders in het leven geroepen. Statushouders in een (Asielzoekerscentrum) AZC die op definitieve huisvesting wachten, kunnen via de HAR alvast tijdelijk in hun toekomstige gemeente gaan wonen. Bijvoorbeeld in een hotel of recreatiewoning, of in dit geval een pastoriewoning. Onder de vlag van de Thuisgevers kunnen ook gebouwen zoals leegstaande pastorieën, sportkantines of buurthuizen vanuit de HAR worden gefinancierd voor de tijdelijke huisvesting van statushouders.
De provincie Zuid-Holland blijft gemeenten ondersteunen bij huisvesting van statushouders. Dit doen wij met onze inzet voor flexwonen, onder andere via de Vliegende Brigade. Ook zorgen wij voor regionale verbinding, zodat gemeenten gezamenlijk de opgave kunnen oppakken en leren van goede voorbeelden. Daarnaast heeft de provincie het Aanjaagteam huisvesting Spoedzoekers ingesteld. Dit team helpt geschikte locaties te vinden voor de opvang van asielzoekers, statushouders en Oekraïners.
In de tweede helft van 2022 presteerden Zuid-Hollandse gemeenten uitstekend bij de huisvesting van statushouders. In totaal werden het afgelopen halfjaar 3.871 statushouders geplaatst in Zuid-Holland. De provincie houdt toezicht op de huisvesting van vergunninghouders door gemeenten. Zo voeren we toezichtgesprekken met gemeenten die hierbij een achterstand hebben. Tijdens deze gesprekken delen we goede voorbeelden en onderzoeken we welke verbeteringen mogelijk zijn.