Ook meedoen?
Of meer weten?

Neem dan contact op met het projectbureau van de Thuisgevers via welkom@dethuisgevers.nl of 06-21903658.

Pers kan contact opnemen met Henrica de Vries, via henrica@dethuisgevers.nl of 06-1386 2062

Nieuw Thuisgeef-initiatief gestart in Houten

7 april 2023

Elias en Anas krijgen een nieuw thuis in een pand van de katholieke kerk in Houten. De twee Syrische twintigers zijn erg enthousiast over hun nieuwe plek voor de komende maanden. De woning is van alle gemakken voorzien en het is er veel rustiger dan in het AZC. Vrijwilliger Sara gaat hen helpen de weg te vinden in Houten. Elias en Anas hebben er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken. 

Dit Thuisgeef-initiatief is ontstaan door een samenwerking tussen verschillende geloofsgemeenschappen in Houten. Zij voelen zich betrokken bij de opvang van vluchtelingen en hebben samen met ‘vanHouten&co’ eerder support gegeven aan de opvang van Oekraïners. Nu stelt een werkgroep van de gezamenlijke kerken eigen gestoffeerde en gemeubileerde woningen ter beschikking.

Met Vluchtelingenwerk wordt afgestemd hoe de begeleiding en inburgering vorm kan krijgen. De gemeente Houten helpt bij de aanvraag van landelijke financiële regelingen en de benodigde vergunningen. Zij werkt samen met woningcorporatie Woonin, om na deze tijdelijke woonruimte een passende huurwoning te vinden. Het DoorGeefLuik voorziet de woningen van hergebruikte inventaris. Ook zorgt deze werkgroep voor aanvullende begeleiding door vrijwillige maatjes.

Later dit jaar komen er meer woningen beschikbaar. De kerken hopen ongeveer 20 plaatsen te creëren zodat statushouders een paar maanden eerder naar Houten kunnen komen. Daarvoor zoeken ze nog enkele plekken. 

Plekken en maatjes gezocht

Inwoners die mee willen helpen door een paar maanden woonruimte (bijvoorbeeld een etage of tuinhuis) beschikbaar te stellen, kunnen dat melden via www.Takecarebnb.nl. Zelfstandige ruimtes kunnen aangemeld worden bij welkom@dethuisgevers.nl. De Thuisgevers zoeken nog vrijwilligers die maatje willen worden. Zij kunnen zich via www.Vluchtelingenwerk.nl aanmelden.

De Thuisgevers wordt financieel mogelijk gemaakt door het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) en gefaciliteerd door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

welkom@dethuisgevers.nl | 06-21903658

Logo Thuisgevers