Neem dan contact op met het projectbureau van de Thuisgevers via welkom@dethuisgevers.nl of 06-21903658.
Pers kan contact opnemen met Henrica de Vries, via henrica@dethuisgevers.nl of 06-1386 2062
De Syrische familie Al Majaresh luidt voor het eerst weer samen het nieuwe jaar in. Vader Omar ontvluchtte in 2021 Syrië en kwam in Nederland terecht. Onlangs mochten zijn vrouw en kinderen komen. Omar kon na 2,5 jaar zijn kinderen Mayar, Maria, Beyan en Odey eindelijk weer in zijn armen sluiten.
Familie Al Majaresh kreeg in november een eigen woning in de gemeente Kampen. Vader Omar woonde eerder dit jaar in afwachting van zijn gezin én een eigen huis een aantal maanden via de Thuisgevers in de Theologische Universiteit. Onlangs werd het gezin na 2,5 jaar herenigd: moeder Wessam mocht zich met haar dochters Mayar (10), Maria (8) Beyan (7) en zoon Odey (3) bij haar man voegen.
Burgemeester Sander de Rouwe van de gemeente Kampen ging langs om kennismaken te maken met de kersverse inwoners. Hij werd warm onthaald met Syrische koffie, eigengemaakte koekjes en hartige snacks met druivenbladeren. De burgemeester wilde weten wat de eerste indrukken van de familie zijn. Kampen is ongeveer even groot als het dorp aan de Jordanese grens wat ze achterlieten, vertelt Wessam. Dit is een prettige stad vindt de familie. De kinderen zijn net gestart op school en hebben het duidelijk naar hun zin. “Als ze thuiskomen vertellen ze direct welke woordjes ze geleerd hebben”, lacht Omar. “De mensen zijn vriendelijk en behulpzaam”, zegt Wessam. Omar kon toen hij via De Thuisgevers tijdelijk aan de Broederweg woonde, alvast de stad leren kennen. Het was fijn om uit het azc te kunnen, vertelt hij. In het azc is het druk en onrustig. In het oude universiteitsgebouw kon hij tot rust komen; bovendien woonde hij er met twee neven wat het heel gemoedelijk maakte. Dat hij nu met zijn eigen gezin een eigen huis heeft, is nog beter. Er moest flink geklust worden maar nu hebben ze het naar hun zin gemaakt. Ze kregen ook hulp. “De buren boden ons zelfs meubels aan”, vertelt Wessam. Zij droomt ervan om in de toekomst in de zorg te werken. Voor haar gaat de inburgering binnenkort beginnen. Daarna hoopt ze gekoppeld te worden aan een taalcoach. Omar is al druk bezig met inburgeringslessen. Hij merkte al dat je tijdens het werk het beste Nederlands leert. Hij deed productiewerk toen hij in het azc zat. In de toekomst hoopt hij zijn werk als (vrachtwagen)chauffeur weer op te pakken, zoals hij in Syrië deed. Omar had via de Thuisgevers twee buddy’s uit de Protestantse Kerk in Kampen; Jan en Roelof. Zij hielpen hem alvast bij het aanvragen van een Nederlands rijbewijs.
Dertien jaar geleden trouwden hij en Wessam. Oorlog was er toen nog niet. Toen hij werd opgeroepen om te vechten, vluchtte Omar het land uit. De kleine Odey was nog maar een half jaar toen ze afscheid namen. En 2,5 lange jaren zag hij zijn gezin niet. Nu kunnen ze eindelijk weer samen aan een nieuw jaar beginnen, in een nieuw thuis!