Ook meedoen?
Of meer weten?

Neem dan contact op met het projectbureau van de Thuisgevers via welkom@dethuisgevers.nl of 06-21903658.

Pers kan contact opnemen met Henrica de Vries, via henrica@dethuisgevers.nl of 06-1386 2062

Foto van het pand in Terneuzen

Zaamslagsveer

Woning
4
Maxxy Vastgoed, gemeente Terneuzen

Wat op 13 december 2023 begon met een pand van Maxxy Vastgoed, leidde tot een verkennend gesprek met de gemeente op 9 januari 2024 en resulteerde 1 februari 2024 al in de huisvesting van 4 vluchtelingen met een verblijfsvergunning (statushouders). Ze werden warm welkom geheten in de gemeente Terneuzen. Letterlijk, want bij binnenkomst in het gemeentehuis waren de Syrische mannen alle vier vergeten te eten. Gelukkig was de gemeente daarop voorbereid; er werden direct soep en broodjes voor ze geregeld uit de kantine. Ze waren dan ook blij verrast; een mooie start van hun nieuwe bestaan in deze gemeente! Na een korte informatiebijeenkomst in het gemeentehuis met de Thuisgevers en de buddy die aan hun gekoppeld is, verhuisden de nieuwe bewoners dezelfde dag nog naar hun tijdelijk onderkomen in het Thuisgeefinitiatief in Zaamslagsveer, een woning die door Maxxy Vastgoed beschikbaar is gesteld. 

Als alle neuzen dezelfde kant op staan, kan het snel gaan. Dankzij snelle handelingen, goed onderling contact en een goede taakverdeling was alles snel geregeld, waardoor op 23 januari al de sleuteloverhandiging plaatsvond zodat de laatste dingen in orde gemaakt konden worden. Maxxy Vastgoed zorgde voor het pand en de inrichting daarvan, de gemeente regelde samen met de Thuisgevers de overeenkomst en de aanvraag van de Hotel- en accommodatie regeling (HAR) en de Thuisgevers regelt de buddy’s. 

De gemeente had het COA verzocht om wel personen afkomstig uit hetzelfde land in deze woning te huisvesten. “Volgens mij is het echt goed gematcht” vertelt Joke Suitela, die naast buddy in Breukelen (gemeente Stichtse Vecht) ook pionier is bij de Thuisgevers. “Alle mannen komen uit Syrië, je kon zien dat ze al goed met elkaar op konden schieten. En dat ze allemaal dezelfde taal spraken hielp daar natuurlijk ook bij”. Twee van de vier mannen zijn alleenstaand, de andere twee wachten op gezinshereniging.  

De Thuisgevers wordt financieel mogelijk gemaakt door het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) en gefaciliteerd door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

welkom@dethuisgevers.nl | 06-21903658

Logo Thuisgevers