Ook meedoen?
Of meer weten?

Neem dan contact op met het projectbureau van de Thuisgevers via welkom@dethuisgevers.nl of 06-21903658.

Pers kan contact opnemen met Henrica de Vries, via henrica@dethuisgevers.nl of 06-1386 2062

IJsselstein

Leegstaand schoolgebouw
9 personen
Gemeente IJsselstein

In IJsselstein wonen sinds begin mei negen statushouders in een oud schoolgebouw aan de Lagebiezen. De bijzondere huisvesting is een creatieve oplossing van de gemeente om aan de taakstelling vanuit het Rijk te kunnen voldoen. De gemeente maakte van de klaslokalen volwaardige woonunits en kleedde de gemeenschappelijke ruimtes aan. De Thuisgevers hielp IJsselstein met de financiële regelingen.

“Een van de laatste regeldingetjes was het internet”, vertelt Anne Faber, beleidsmedewerker inburgering in IJsselstein en projectleider van het Thuisgeefinitiatief. In die rol heeft ze goed contact met de bewoners van het schoolgebouw. “Ik kon ze zojuist het blijde nieuws vertellen: er is wifi! Vorige week was er wat de wasmachine aan de hand en bleek nog niet iedereen leefgeld van het COA te hebben ontvangen, maar ook dat is nu in orde.”

Over het in gebruik nemen van de school vertelt Anne: “We móesten iets verzinnen. De taakstelling vanuit het Rijk verdubbelde per 1 januari van dit jaar. Dat betekende dat we voor 1 juli maar liefst 40 statushouders een tijdelijke woonplek moesten geven. En we moesten ook nog een achterstand inlopen. Met de sociale huurwoningen in IJsselstein zouden we het niet redden. In de tweede helft van dit jaar moeten we nóg eens 52 statushouders huisvesten.”

Eigen beheer
De oude basisschool stond leeg, vervolgt zij, en zo ontstond in het najaar van 2022 het plan om een deel van het gebouw, dat voor leegstandbeheer uit handen was gegeven, weer zelf in beheer te nemen en er tien statushouders onder te brengen. Met hulp van welzijnsstichting Pulse stoffeerde de gemeente tien lokalen met gordijnen, bracht folie op de ramen aan voor wat privacy en kocht bij de kringloop bedden, nachtkastjes, tafels, stoelen en kasten voor kleding. De vier douches en negen wc’s op de gang zijn voor gemeenschappelijk gebruik, net als de keuken en een zitje in de grote hal. Anne: “Beddengoed, handdoeken, schoonmaakmiddelen en sommige keukenspulletjes hebben we trouwens nieuw gekocht. Inmiddels vinden negen statushouders al een beetje hun weg in hun nieuwe omgeving. De tiende kandidaat zat al in een goede logeerregeling. Zijn kamer houden we vast voor een volgende.”

Alleenstaande mannen
De bewoners van de zogenoemde doorstroomlocatie zijn allemaal alleenstaande mannen, variërend in leeftijd van 18 tot 40 jaar. Ze komen uit verschillende windstreken, denk aan Syrië, Eritrea, Iran en Jemen. Anne: “De lokalen zijn best groot voor slechts een persoon, maar we vinden het belangrijk dat zij hun ruimte niet hoeven te delen. Zo kunnen ze wennen aan een eigen plekje. De gemeente heeft gekozen voor alleenstaande mannen, omdat zij het langst op een definitieve plek moeten wachten. Voor gezinnen komen nu eenmaal meer huizen vrij. Deze mannen hebben geen gezinshereniging aangevraagd. Dat scheelt een keer extra verhuizen voorafgaand aan de definitieve huisvesting. Dat is zowel voor hen als voor ons makkelijker. Maar ook kosten spelen een rol. Daarom hebben we de lokalen niet gesplitst om meer statushouders te kunnen plaatsen.”

Hotel- en accommodatieregeling
Vanuit De Thuisgevers hielp kwartiermaker Bertine Oosthoek uit Breukelen met de zogenoemdehotel- en accommodatieregeling (HAR), waarvoor de overheid geld heeft vrijgemaakt. “Dankzij de HAR kunnen mensen in een azc met een verblijfsvergunning alvast in hun toekomstige gemeente komen wonen en beginnen met inburgeren. Dat verlaagt ook de druk op de azc’s. En omdat deze mannen niet langer onder de regels van het COA vallen, kunnen ze makkelijker een baan gaan zoeken.”

Met het geld van de hotel- en accommodatieregeling kan de gemeente zes maanden het tijdelijke onderdak van de statushouders bekostigen plus adequate begeleiding. Zo komen in IJsselstein buddy’s van Stichting Pulse elke week langs om te vragen hoe het met de bewoners gaat en wat ze nodig hebben. Anne: “Zij letten ook op veiligheid op de groep en dat er geen drugs worden gebruikt. Vluchtelingenwerk helpt de bewoners bij officiële zaken, zoals het inschrijven bij de gemeente en het aanvragen van toeslagen als dat straks aan de orde is. De gemeente regelt de huisarts en de tandarts. We zijn heel blij met de laatste ondersteuning die De Thuisgevers ons bood. Via De Thuisgevers kunnen we ook van andere gemeenten leren.”

Hoe nu verder in het schoolgebouw?
Anne: “De grootste klus van opleveren en mensen plaatsen zit er bijna op. We moeten zien hoe snel het gaat met de doorstroming. Het schoolgebouw aan de Lagebiezen is in élk geval beschikbaar tot 1 januari 2025. Uiteindelijk wil de gemeente op deze plek bouwen.”

De Thuisgevers wordt financieel mogelijk gemaakt door het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) en gefaciliteerd door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

welkom@dethuisgevers.nl | 06-21903658

Logo Thuisgevers