Ook meedoen?
Of meer weten?

Neem dan contact op met het projectbureau van de Thuisgevers via welkom@dethuisgevers.nl of 06-21903658.

Pers kan contact opnemen met Henrica de Vries, via henrica@dethuisgevers.nl of 06-1386 2062

Dronten

Leegstaande pastorie
8 personen inclusief kinderen
Diaconie Protestantse Gemeente Biddinghuizen en gemeente Dronten

Het was midden in de kerstperiode toen Miep van Hoof vanuit de diaconie van haar kerk betrokken raakte bij het thuisgeefinitiatief in Biddinghuizen. De pastorie van de kerk werd in een mum van tijd omgetoverd tot een compleet uitgeruste gezinswoning voor statushouders uit het azc bij Roggebot. Voor Miep een ervaring die haar leven op vele manieren heeft verrijkt.

Vasthoudend
Het idee voor het thuisgeefinitiatief kwam van Jan Klopman, voorzitter van de protestantse gemeente in Biddinghuizen. Hij verzette heel wat werk om via de Gemeente Dronten groen licht te krijgen voor het thuisgeefinitiatief. Uiteindelijk kreeg de kerk goedkeuring om hun leegstaande pastorie beschikbaar te stellen aan statushouders. De gemeente Dronten draagt zorg voor de huurkosten, de diaconie van de kerk zorgt voor de inrichting van de pastorie en de opvang van de statushouders.

Ogen die boekdelen spreken
De 69-jarige Miep van Hoof kreeg als lid van de diaconie al snel de leiding over het project. “Het was hartverwarmend om te zien hoe iedereen uit de kerk een steentje bijdroeg. Kasten, bedden, stoelen, een wasmachine; binnen de kortste keren was de pastorie volledig ingericht. En dat voor een compleet gezin van 8 personen!” Door het thuisgeefinitiatief in haar kerk is Miep ook op een andere manier naar de vluchtelingenproblematiek gaan kijken. “Ik heb weleens hardop gedacht: is Nederland niet te vol? Zoiets zul je mij nu nooit meer horen zeggen. De ogen van die mensen vertelden mij zoveel – daar was geen woord voor nodig!”

Clubje vreemdelingen
Volgens Miep is het krijgen van een ‘thuis’ voor de statushouders een indrukwekkende gebeurtenis. “Zomaar zo’n clubje mensen dat je komt ophalen om naar een vreemde plek te gaan. Dat moet heel spannend zijn.” Miep vond het bijzonder om te zien hoe verrast en dankbaar het gezin was bij binnenkomst in de pastorie. “Het was warm, alles was gezellig ingericht en er stond een prachtig versierde kerstboom klaar. Ze waren totaal verrast en vooral heel dankbaar. Dat voelde zo waardevol; dat je echt wezenlijk iets kunt betekenen voor iemand. Ik zou het iedereen aanraden!”

Kind aan huis
Miep en het betrokken team vanuit de kerk zijn ondertussen kind aan huis bij de familie. Zo’n thuisgeefinitiatief gaat volgens haar verder dan alleen het klaarmaken van de woning. “Ook daarna moet je er voor die mensen zijn; zorgen dat ze een beetje wegwijs worden. We moeten ook weleens lachen. Binnen het gezin fungeert de zoon Mohammed van vijftien als tolk. We weten precies wanneer hij weer thuis is van school, want dan stromen de appjes van de familie binnen.” Volgens Miep is het telkens weer een feest om bij het gezin langs te gaan. “Je moet altijd blijven eten en ze zijn heel gastvrij. De twee dochters van achttien en negentien komen er ook altijd gezellig bij zitten. We voelen ons echt onderdeel van de familie!”

Eigen weg
Ondertussen heeft het gezin de sleutel gekregen van hun eigen huurwoning. En de pastorie? Die wordt alweer klaargemaakt voor de volgende statushoudersfamilie. “We hebben ze nog niet ontmoet, maar we zijn al wel druk bezig met de voorbereidingen om ook hen een fijn thuis te bieden”, sluit Miep enthousiast af.

 

De Thuisgevers wordt financieel mogelijk gemaakt door het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) en gefaciliteerd door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

welkom@dethuisgevers.nl | 06-21903658

Logo Thuisgevers