Ook meedoen?
Of meer weten?

Neem dan contact op met het projectbureau van de Thuisgevers via welkom@dethuisgevers.nl of 06-21903658.

Pers kan contact opnemen met Henrica de Vries, via henrica@dethuisgevers.nl of 06-1386 2062

Een gespreid bedje in de woning van de dominee

Inspiratie | Maatschappelijke organisaties | 

Precies toen voor zes statushouders een woonruimte in Breukelen vrijkwam, zocht dorpsgenoot Irma Gondrie een goed doel voor de inboedel van een overleden achterbuurvrouw. De beschikbare pastorie van de Protestantse wijkgemeente kon zodoende worden ingericht met de nagelaten spullen, waardoor de zes mannen letterlijk en figuurlijk in een gespreid bedje terecht kwamen.

Irma: “Dit is helemaal in lijn met wat mijn achterbuurvrouw met haar spullen voor ogen had. Zij overleed 20 september jl. op 94-jarige leeftijd. Ik kende haar al 40 jaar en was de laatste 15 jaar haar mantelzorger. Mijn kinderen waren dol op haar. Naaste familie had ze niet. Toen ze begon te kwakkelen, hielp ik haar als vanzelfsprekend met bepaalde taken. Dat werden er steeds iets meer. Ook anderen uit haar sociale netwerk ondersteunden haar. Zo kon ze tot haar overlijden op zichzelf blijven wonen. We hadden vaak mooie gesprekken, en toen haar levenseinde in zicht kwam, beloofde ik haar dat haar spulletjes goed terecht zouden komen.

Maar het had niet veel gescheeld of haar hele huisraad was naar een kringloopwinkel gegaan. Ik moest er niet aan denken dat haar spullen op de vuilnisbelt terechtkwamen. Meteen belde ik Bertine Oosthoek, die mij over haar activiteiten bij De Thuisgevers had verteld. Dat telefoontje was een schot in de roos. Ze kwam meteen met de plannen voor de inrichting van de leegstaande pastorie, waar vrijwilligers al mee bezig waren. De volgende dag stond er een boedelbak voor de deur en hebben hulptroepen de hele handel naar de domineeswoning verhuisd. Ook de suiker, koffie en nasikruiden gingen mee. Mijn achterbuurvouw had genoeg spullen om alle kamers te kunnen inrichten en de bedden te kunnen opmaken. Toen ik al haar spulletjes zag staan, had ik wel even een emotioneel momentje: haar bureautje, haar pennenbakje… alsof ze zelf verhuisd was.

Het geeft me een heel goed gevoel om dichtbij iets te kunnen doen. Asielzoekers en statushouders zijn vaak zo ver van ons bed; daar houdt de overheid zich mee bezig. Maar gewone mensen kunnen best iets doen. Met het initiatief De Thuisgevers geeft de Protestantse Kerk een heel mooi voorbeeld. Ik hoop dat het mensen op ideeën brengt.”

De Thuisgevers wordt financieel mogelijk gemaakt door het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) en gefaciliteerd door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

welkom@dethuisgevers.nl | 06-21903658

Logo Thuisgevers