Neem dan contact op met het projectbureau van de Thuisgevers via welkom@dethuisgevers.nl of 06-21903658.
Pers kan contact opnemen met Henrica de Vries, via henrica@dethuisgevers.nl of 06-1386 2062
Na jaren asielopvang hebben de jongemannen Abdulnasser (Syrië), Mohammed (Ethiopië), Raman (Syrië) en Souleyman (Mali) eindelijk een thuis gevonden in een leegstaande pastorie in Breukelen (gemeente Stichtse Vecht). “Heel mooi om hier te zijn”, zegt een van hen. “In het kamp (zo noemen ze het asielzoekerscentrum) is het verstikkend. Daar kon ik niet aarden.”
Tot voor kort kenden deze twintigers en dertiger elkaar nog niet. “Ze zijn erg in hun nopjes met hun gezamenlijke onderkomen”, vertelt Thuisgeefbuddy Joke. “Ze komen uit verschillende azc’s en wachten al een paar jaren op een plekje ergens in Nederland. Gister en vandaag zijn ze verhuisd. Het was wel even wennen voor deze jongens. Met handen en voeten en een mix van Arabisch, Frans, Engels én Nederlands maken ze zich verstaanbaar en helpen elkaar met hun spullen en het inrichten van de kamers. Dat is mooi om te zien.”
De mannen willen volgens Joke niets liever dan Nederlands leren en aan het werk. “Het liefst zouden ze meteen morgen naar school en aan de slag gaan. Maar er is nu eenmaal een paar dagen nodig om mensen aan te melden voor Nederlandse les en ook werk zoeken kost tijd”, zo weet Joke. Als buddy heeft ze de mannen de afgelopen dagen geholpen om zich te laten inschrijven in de Basisregistratie personen (BRP) van de gemeente. “Ook heb ik huishoudelijke zaken uitgelegd; waar de lichtknopjes zitten en hoe je de vaatwasser het beste inpakt. Alle kopjes stonden daar nu rechtop in”, lacht ze. Van de mannen mag Joke elke dag wel langskomen. “We kunnen de deur op slot doen en weten de weg naar de supermarkt. Maar verder moeten we nog heel veel leren”, aldus een van de mannen. Joke draagt graag haar steentje bij als Thuisgeefbuddy. “Het geeft mij veel voldoening om zo concreet in het leven van mensen van betekenis te kunnen zijn.”
Op de foto: Thuisgeefbuddy Joke met twee bewoners van het thuisgeefinitiatief in Breukelen; Raman en Souleyman